Knark är kul?

Som en lite uppföljare till tidigare inlägg(och hur vi kom in på det överhuvudtaget) så kommer det lite tankar om droger.
Alkohol är en drog. Staten har monopol på alkoholförsäljning i Sverige. Då köper svenskarna sprit svinbilligt i Tyskland istället. Vad händer då? Förutom att de sliter på den stackars bron och släpper ut massa C02 så försvinner massa potentiella skattepengar ut ur systemet.
"Vi kan inte släppa monopolet, folk kommer supa ner sig som de idioter de är. Storebror måste hålla handen."
Frågan är...
Tänk om man istället skulle släppa lös alkoholförsäljningen men höja skatten. Priset skulle sjunka till följd av lavinartad konkurrens och skatteintäkterna skulle öka. Vem kan klaga på något sådant?
Självklart skulle vi inte stå inne på ICA och köpa en Jäger för 100 kr men för ett betydligt mer konkurrenskraftigt pris internationellt sett än de priser som återfinns på Systembolaget i detta nu.
Men för varje flaska skulle en större del av kakan ändå gå till Staten i form av skatt och det kan väll inte vara fel som sagt? Och vore det inte helt fel att ha skattepengar så att vi slipper skicka tillbaka 91-åriga senildementa tanter till ett land där de inte känner en levande själ...
"Alla blir alkoholister"
Jag tror ärligt talat att alkoholkonsumptionen inte skulle öka. Möjligen så att de som redan är fast i ett beroende skulle kunna komma över den åtråvärda saften billigare....
Men det är i min värld så ialf att folk vill ha det dem inte kan få. Blir spriten mer lättillgänglig, då blir den inte lika intressant.
Ännu en effekt av detta vore ju att den illegala sprithandeln skulle få sig en rejälv törn istället för att som nu frodas som aldrig förr.
Men nu kommer jag till den liknelse jag skulle dra till förra inlägget och jämförelsen med legalisering av knark.
Du får sälja sex, helt legalt.
Du får inte köpa sex, helt illegalt.
Varför kan vi då inte bara legalisera varenda drog i hela världen och göra dem tillgängliga på alla våra(numera konkurerande) Apotek? Men innehav och bruk av dem är förtfarande olagligt. Vore inte det en kalaslösning?
Knark är bajs

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0